Symphonic Metal Nights tour – Visions of Atlantis – Xandria – Ye Banished Privateers 2022

De leden van Visions of Atlantis kwamen aan land bij Metropool Enschede. Ze namen de bands Xandria en Ye Banished Privateers mee in hun kielzog. Vanwege de coronaperikelen had de tour flinke vertraging opgelopen, waardoor Visions of Atlantis inmiddels zelfs al een nieuw album ‘Pirates’ uit heeft gebracht.

Visions of Atlantis

De Symphonic Metal Nights tour brengt diverse symfonische metal bands naar de fans toe. Opmerkelijk was dat Ye Banished Privateers een folk band is in deze line up. Zij zijn in de plaats gekomen van Ad Infinitum. Deze piratenfolk band sloot alsnog goed aan bij het thema van de avond. Aangezien Visions of Atlantis ook het piratenthema voeren met het nieuwe album.

Ye Banished Privateers

Peter van Ye Banished Privateers

Ye Banished Privateers mocht de avond openen. Ik kende ze al van optredens bij Castlefest. Ik keek dan ook uit naar het zien en horen van deze band. Dus ondanks dat ze niet helemaal in het genre van de Symphonic Metal Nights vallen, was ik enthousiast over deze toevoeging aan de line up.

Het podium puilde uit van het grote aantal bandleden. En dan waren ze nog niet eens compleet. De band bestaat in totaal uit ongeveer 20 crewleden die wisselend meegaan op de tours. Ze vormden samen een fraai gezicht met de diverse folk-instrumenten en piratenoutfits. In het publiek waren fans te vinden die eveneens in piratenoutfit gekleed waren.

Ye Banished Privateers @ Metropool Enschede 2022 Instagram: rb_metal_photography Facebook: RBphotographyNL

De band wist de sfeer er direct al goed in te brengen. Ze weten er altijd weer een feest van te maken en deze zaal in de uithoek van Nederland was geen uitzondering. Ze brengen muziek ten gehore die mensen makkelijk meeneemt en mee laat zingen. Bijvoorbeeld ‘The Ship Is Sinking’… ‘doooooown’. Het publiek was enthousiast en danste mee op de muziek.
De band kent niet echt één hoofdzanger. Ze wisselen elkaar af en vullen elkaar ook weer aan door middel van backing vocals. Zo werd ‘Ship Is Sinking’ gezonken door Peter, ‘Annabelle’ door Magda en ‘Yellow Jack’ door Frida. Bij ‘Yellow Jack’ zwaaide Peter in het rond met een “dode”, doorweekte kat. Het publiek vooraan kon dus rekenen op een kleine douche. Toen de vlag in beeld kwam pakten fans hun meegebrachte vlaggetjes ook en zwaaiden enthousiast mee.

Deze piraten hadden een relatief korte set en mogen wat mij betreft een andere keer het podium wel langer overnemen.
Tip: de band post online regelmatig grappige content. Dus ook leuk om online te gaan volgen! Ze gaan bijvoorbeeld in outfit uit eten en inmiddels was de foto van Peter met kebab al aardig viral gegaan.

Xandria

Xandria @ Metropool Enschede 2022 Instagram: rb_metal_photography Facebook: RBphotographyNL

Ondanks dat ik Xandria al een tijd ken zou deze band voor mij vanavond een verrassing worden. Onlangs is er een grote wisseling geweest qua bandleden waarbij maar één origineel lid (Marco) is overgebleven. De andere bandleden waren nieuwe muzikale wegen ingeslagen.
Met het nummer (en passende titel) ‘Reborn’ werd de nieuwe formatie van Xandria eerder dit jaar bekend gemaakt.

Het was goed te zien dat Marco nog steeds vol energie en enthousiasme optreedt met Xandria en er ook duidelijk nog veel zin in had met de nieuwe formatie en deze te presenteren. Door de lockdowns en de bandwisseling hadden ze een tijd niet kunnen optreden. Hij gaf ook aan iedereen, dus ook het publiek, echt gemist te hebben. En was er zeer dankbaar voor dat het weer kan.

Het werd al snel duidelijk dat de nieuwe zangeres Ambre een vleugje extra stoerheid aan de band toevoegde door tussen de cleane vocalen wat ruwe vocalen (grunt) toe te voegen, waar we bij de twee nieuwe nummers al een voorproefje van kregen.

Ambre van Xandria

Rob was een podiumbeest en stal behoorlijk de show met zijn gitaar en wapperende haren.

We zijn benieuwd wat Xandria in de toekomst op muzikaal gebied in petto heeft voor ons.

Visions of Atlantis

Dan was het alweer tijd voor de laatste band van deze avond. Wat blijft deze band groeien!
Ze hadden aandacht voor de aankleding van het podium en de uitstraling van de band. Het nieuwste album getiteld ‘Pirates’ was hier vast de inspiratie voor.
Op de vellen van de bassdrums prijkten gave artwork. Het doek op de achtergrond liet een schip zien en op het podium waren een aantal vaten te vinden. En mocht een bandlid even wat willen drinken? Dan gebeurde dit uit bijpassende mokken. Cheers!

Proost mee met Clémentine van Visions of Atlantis

Visions of Atlantis trapte af met ‘Master The Hurricane’. Een goede keuze, omdat deze een inleidend intro heeft, Clémentine introduceert en daarna Michele. Daarnaast gaat het over in een energiek nummer waar het publiek direct in mee kan. De band kan in ieder geval direct goed aan het werk.
Het is mooi om te zien hoe Clémentine en Michele het podium samen delen en de nummers tot leven brengen. De andere bandleden laten hen zeker niet alleen het werk doen. Drummer Thomas weet zijn weg wel met de drumstokjes. Niet alleen om de vellen te raken, maar hij laat ze tussendoor vaak spinnen of gooit drumstokjes over en weer met een crewlid die backstage staat.


De set bevatte een stuk of 7 nummers van het nieuwe album, afgewisseld met ouder werk. Het was zeker geen straf om zoveel van het nieuwe album live te mogen horen. Ze hebben namelijk met ‘Pirates’ een uitstekend album uitgebracht.

Van het oudere werk speelden ze onder andere ‘The Deep and the Dark’, een graag gehoord nummer bij hun shows.

De band heeft ook onderlinge humor op het podium. De band moest bijvoorbeeld nog wachten met de start van het nummer ‘Mercy’, omdat de drummer nog iets moest doen. Op zijn telefoon.
Michele vroeg hem wie er belde. Thomas: ‘Mum!’ Waar Michele op insprong door te zeggen dat piraten geen telefoons hebben en tot de conclusie kwam: ‘We are historically uncorrect’.

Met ‘Freedom’ werd een rustiger moment ingebouwd in de set. De stemmen van Clémentine en Michele kwamen nu goed op de voorgrond zonder het harde volume van de andere instrumenten. De uitvoering was prachtig.

Bij ‘Melancholy Angel’ gaf Michele aan dat het toch echt tijd werd om te springen. De enigen die uitgezonderd zijn van springen en de vloer dus niet mee konden laten deinen was het publiek op het balkon, ‘We don’t want the balcony to fall down…’.
Toevallig stond ik net op het balkon en het was prachtig om te zien hoe het energie van het nummer door de hele zaal ging.


Achterin stond een camera op statief, waarvan ik me al afvroeg of dit een algemene registratie van de show was. Later werd duidelijk dat Dushi een Twitch-account heeft en je via daar de livestream kunt volgen. Zeker leuk voor de fans die niet aanwezig kunnen zijn, omdat ze misschien niet in de buurt spelen.

Bekijk hieronder de complete set foto’s van deze avond. Spot jij jezelf nog in het publiek?

Visions of Atlantis @ Metropool Enschede 2022 Instagram: rb_metal_photography Facebook: RBphotographyNL


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *