Blackbriar – Interview – Debuut album ‘The Cause of Shipwreck’

Interview door: Renée

Afbeeldingen artwork: Blackbriar/ Alpino Alip Hudaya

Concertfoto’s: Renée

ENGLISH version: https://www.metalboys.org/2021/05/04/blackbriar-interview-debut-album-the-cause-of-shipwreck-english/

Blackbriar heeft een succesvolle crowdfunding-actie achter de rug. Via crowdfunding zamelen artiesten geld in om bijvoorbeeld opnamen te maken van nieuwe nummers en uit te kunnen brengen op CD. In dit geval gaat het om het nieuwe album ‘The Cause of Shipwreck’.

Uit het archief: Blackbriar EP-release ‘We’d Rather Burn’ @ Simplon Groningen 2018

Toen we ons doel binnen 24 uur hadden bereikt voelden we ons enorm dankbaar. Je voelt je gewaardeerd en het is een bevestiging dat onze fans meer muziek van ons willen, dat is waar we het voor doen!

De crowdfunding was een ongelooflijk succes. Binnen 24 uur had Blackbriar het doel van 25.000 euro al bereikt. Ongekend snel!

Blackbriar besloot om stretch-goals toe te voegen. Bij een nog hogere opbrengst kon Blackbriar extra zaken toevoegen, zoals het opnemen van een videoclip of het toevoegen van een tweede print van ‘Snow White and Rose Red’ aan de bestelling van alle deelnemers die een perk hadden gekozen met een fysieke levering. Natuurlijk erg gaaf, want een fysieke cd (1e print) van ‘Snow White and Rose Red’ is niet meer verkrijgbaar.

Blackbriar behaalde met deze crowdfunding campagne tot wel 5x een stretch goal. De band uitte hun waardering voor de betrokkenheid van de fans op social media.

Blackbriar heeft met deze campagne 278% procent van hun eigenlijke doel behaald. De fans moeten nog wel even wachten tot het album uit komt (eind november 2020 sloot de campagne). Het album komt 23 april 2021 uit.

De fans vielen niet in een gat tot en met april. Onlangs bracht Blackbriar het nummer ‘The Séance’ uit, inclusief een videoclip. Al gauw volgde ook de release van het nummer ‘Deadly Diminuendo’. Op 9 april kwam ‘Selkie’ uit. De nummers zijn te beluisteren op alle muziekplatforms en op YouTube is de videoclip te vinden.

Blackbriar staat bekend voor de verhalende videoclips. Ook dit keer is de sfeer in de video van ‘The Séance’  sterk neergezet. Het is zelfs een beetje creepy!

Het leek me een perfect moment om een interview te doen met Blackbriar, nu de single en videoclip uit is van het eerste albumnummer ‘The Séance’, ‘Deadly Diminuendo’ uitgebracht is als single en we ook al mochten genieten van ‘Selkie’.

Het nieuwe album ‘The Cause of Shipwreck’

We hebben lang naar dit album toe gewerkt. Inmiddels hebben we al zo veel liefde en waardering gekregen van onze fans dat het album al speciaal voelt nog voordat we het überhaupt hebben uitgebracht.

Hadden jullie zo’n succesvolle crowdfunding verwacht? Wat was jullie reactie toen binnen 24 uur het doel al werd bereikt?

Nee, dit was ver boven onze verwachtingen! Van tevoren hadden we expres de looptijd van de crowdfunding op twee maanden gezet. We dachten dat we wel zo lang nodig zouden hebben om in ieder geval dicht bij ons originele doel te kunnen komen. Zora heeft zelfs nog voorgesteld om toch het doel bedrag te verlagen. Ook al hadden we het bedrag van €25.000 toch echt nodig om het album op te kunnen nemen, te mixen en te masteren. Toen we ons doel binnen 24 uur hadden bereikt voelden we ons enorm dankbaar. Je voelt je gewaardeerd en het is een bevestiging dat onze fans meer muziek van ons willen, dat is waar we het voor doen!

Dit keer gaan jullie voor een album. Hiervoor brachten jullie alleen EP’s uit. Kozen jullie toen bewust voor EP’s en was hier een reden voor?

Ja, dat klopt. Er was ook zeker een reden voor. Door eerst EP’s uit te brengen hebben we onze fanbase op kunnen bouwen en de fans hebben het mogelijk gemaakt dat we nu het full-length album kunnen uitbrengen. Een album opnemen is absoluut niet goedkoop. EP’s en singles zijn dan een betere optie om zo frequenter muziek uit te kunnen brengen.

Het album heet ‘The Cause of Shipwreck’. Waarom kreeg het deze titel en is het een conceptalbum

Het is geen conceptalbum. De titel is een zin uit een nummer van het album. Normaal gesproken pakken we altijd een song titel met een kleine verandering. Dit hebben we gedaan met onze drie voorgaande EP’s.

Hieronder een aantal voorbeelden:

Fractured Fairytales – Fractured Fairytale

We’d Rather Burn – I’d Rather Burn

Our Mortal Remains – Mortal Remains 

Dat idee heeft Zora ook eerst geprobeerd toe te passen met dit album, alleen dat voelde niet helemaal goed. Omdat dit ook onze eerste full-length is en dus geen EP meer, vond Zora het een goed idee om het nu anders te doen. Een andere optie was natuurlijk een ‘self-titled’ album te doen, maar dat sprak ons niet zo aan.

Zora is alle nieuwe songteksten langs gegaan en toen kwam ze bij “The Cause of Shipwreck” uit. Het komt uit het zogenoemde “alfabet van vrouwenondeugden” geschreven door Antoninus van Florence. Dit alfabet heeft ze gelezen in de Malleus Maleficarum, ook wel Heksenhamer. The Cause of Shipwreck staat voor de letter N, Naufragii nutrix (veroorzaakster van schipbreuk).

Het idee van een concept album lijkt ons wel leuk, maar op dit moment voelt het te veel als een belemmering voor het creatieve proces. Wel zijn er twee nummers gerelateerd aan elkaar…

Wat maakt het album ‘The Cause of Shipwreck?’ speciaal voor jullie?

We hebben hier lang naartoe gewerkt en al zo veel liefde en waardering gekregen van onze fans dat het al speciaal voelt voordat we het album überhaupt hebben uitgebracht (nou maar hopen dat we aan de verwachtingen gaan voldoen, haha!).

We hebben veel geleerd van het werken aan de voorgaande EP’s. Met dit debuutalbum hebben we al die kennis toegepast en nu ook echt ingezet om onze eigen stijl en sound verder te ontwikkelen, dat maakt het extra speciaal en heel spannend. 

Hoe is de ervaring met het uitwerken van een volledig album ten opzichte van een EP?

Eigenlijk verschilt het niet zo veel, het is vooral dubbel zo veel werk geweest, haha! We hebben met dit album weer samengewerkt met Joost van den Broek. We schrijven de nummers eerst zelf en zodra er een schets klaar ligt van een nummer, gaan we hiermee de pre-productie in samen met Joost. Er wordt gekeken naar de opbouw, structuur, arrangementen, etc. Dit doe je dan vervolgens met elk nummer, 10x in dit geval. Dan is het tijd om het op te gaan nemen in de studio. Dit is ook hoe we het hebben gedaan met onze EP’s. Simpelweg gezegd duurt het maken van een album dubbel zo lang. Het enige verschil wat er wel is geweest is het kijken naar de nummers in zijn totaliteit. Mist er bijvoorbeeld een ballade, of beginnen er te veel nummers direct met zang, dan kijk je bij een volgend nummer of je juist met gitaar kan beginnen. 

Hoe zien jullie de toekomst met betrekking tot de keuze van het uitbrengen van een EP of album?

Dat staat nog helemaal vrij. We gaan kijken hoe dit straks loopt. Mocht het wanneer het weer zo ver is handiger zijn om eerst een single, of EP, uit te brengen om toch sneller weer wat van je te laten horen, dan is dat zeker nog steeds een goede optie voor ons. 

The Séance en videoclip

Tip. Bekijk eerst de video van ‘The Séance’, alvorens dit interview verder te lezen.

Je probeert te communiceren met iemand, maar je bent een geest voor deze persoon. Een persoon die niet gelooft in geesten, waardoor dit er op neer komt dat je helemaal niet bestaat voor diegene…

De songtekst van ‘The Séance’ spreekt erg aan. De songtekst kan op twee manieren opgevat worden, gaande over een echte geest of wellicht juist de term ‘ghosting’. Wat is de betekenis van de songtekst ‘The Séance’ voor jullie?

Dankjewel! ‘The Séance’ heeft Zora geschreven aan de hand van een persoonlijke ervaring. Het gaat over het proberen te communiceren met iemand, maar de ander luistert eigenlijk niet echt naar je, waardoor je je waardeloos en overbodig voelt. Alsof je een geest bent en probeert opgemerkt en gehoord te worden via een seance. De ander gelooft alleen niet in dat soort dingen.

Je bent een geest voor deze persoon, maar deze gelooft er niet in, waardoor dit er op neer komt dat je helemaal niet bestaat voor diegene.

Ik heb begrepen dat jullie de videoclips vaak zelf regisseren en filmen. Ik ben erg benieuwd naar het filmproces. Hoe pakken jullie dit aan? 

Ja, dat klopt! We bedenken altijd alle video’s zelf. We werken alles zelf uit en plannen en regisseren de gehele productie. Veel van onze video’s filmen en editen we ook nog zelf. Dit is echter niet het geval geweest bij ‘The Séance’, omdat we er natuurlijk allemaal een rol in spelen. We hebben samengewerkt met Joshua Maldonado. Hij heeft destijd ook onze video’s gemaakt voor ‘Until Eternity’, ‘Arms of the Ocean’, en ‘Preserved Roses’. 

Zijn er ervaren filmers onder jullie of schakelen jullie hier iemand (extra) voor in?

Professioneel filmmakers niet. Door de jaren heen hebben we wel enorm veel ervaring opgedaan door het merendeel van onze video’s zelf en in eigen beheer te produceren. We hebben een enorme liefde voor film ontwikkelt. Met name Zora, René, Robin en Bart houden zich veelal bezig met de filmproducties.

Zora bekommerd zich vooral om het creatief uitdenken, de pre-productie en het editen van de film. René en Robin hebben zich verdiept in de gear, technieken en het filmen zelf. Bart schakelt op iedere plek waar hij nodig is mee. Maar voor ‘The Séance’ en ‘Walking Over My Grave’ zijn we een samenwerking aangegaan met filmmaker Joshua Maldonad! 

Is het eindproduct van de video precies zoals jullie het ingebeeld en voorbereid hadden of is het altijd een verrassing wat het resultaat exact zal zijn?

Het blijft natuurlijk altijd een verrassing, maar gelukkig komt het eindresultaat vaak wel dicht in de buurt van onze visie. Zora schrijft alle teksten en aan de hand van haar teksten ziet ze vaak direct een beeld voor zich. Wanneer we alles van te voren goed uitdenken komen we enorm dichtbij het initiële idee dat we voor ogen hadden. Wel is het helaas zo dat wanneer je zelf nauw betrokken bent bij de productie, het schieten van de beelden en de nabewerking, we met een kritisch oog naar ons eigen werk kijken en niet snel tevreden zijn.

Liepen jullie tegen bepaalde uitdagingen aan die lastig te filmen waren voor de clip van ‘The Séance’? Zo ja, welke en hoe probeerden jullie het op te lossen?

Absoluut! De pandemie is een uitdaging geweest en is ook de reden geweest waarom onze keyboardist Ruben Wijga helaas niet in de video zit. Hij woont in Noorwegen en het was daardoor niet verantwoord om naar Nederland te reizen. We hebben zijn portret wel opgehangen op de set, dus hij is op die manier nog wel even te zien in de video.

Uit het archief: Ruben Wijga met Blackbriar @ Bevrijdingsfestival Drenthe (Assen) 2019

Zijn er nog leuke bloopers die jullie met ons willen delen?

Hmm… We hebben niet veel bloopers gehad dit keer, haha! Het enige wat we kunnen bedenken is dat de video-shoot ‘s nachts plaatsvond. We maakten ook gebruik maakten van een hazer (rookmachine), waardoor het rookalarm midden in de nacht af ging en automatisch de brandweer ingeschakeld werd. Gelukkig zijn ze niet voor niets gekomen, want de eigenaar van het pand heeft ze op tijd kunnen bereiken om door te geven dat het loos alarm was.

Deadly Diminuendo

Laatst brachten jullie de single ‘Deadly Diminuendo’ uit. Waar gaat deze over?

Zora: Ik heb Deadly Diminuendo geschreven in augustus nadat ik naar de Alpen ben geweest en verbleef aan de voet van Mont Blanc. Het nummer is geïnspireerd door de bergen en daar komt bij dat ik net daarvoor een eng boek uitgelezen had, ‘Echo’ van Thomas Olde Heuvelt. Dit boek speelt zich ook af in de Alpen, een huiveringwekkend verhaal over obsessie, en de oerkracht van de natuur. Nog iets wat mij heeft geïnspireerd is het kijken van de video’s van Jonna Jinton waarin ze de herding call techniek gebruikt, genaamd kulning. 

Heeft het nog enige moeite gekost om ‘Deadly Diminuendo’ goed uit te spreken? Het lijkt potentie te hebben als tongbreker. Ik moest in ieder geval wel even goed kijken ;).

Zora: Het is inderdaad een potentiële tongbreker, maar gelukkig is dit goed gekomen en heb ik er ook geen problemen mee gehad tijdens het opnameproces. Alhoewel Deadly Diminuendo het moeilijkst was om op te nemen voor mij, is dit gelukkig geen probleem geweest, haha!

Releases

Ook na de release van het album zal men niet met lege handen komen te staan. Er staan nog genoeg leuke momenten in de planning.

Kunnen we nog meer releases verwachten voor het nieuwe album, zoals singles of videoclips? Welke releases zijn dit, voor zover jullie dit al willen delen?

Ja, zeker weten! We zijn nog steeds druk bezig met video’s, live performances en andere te gekke content! Er komen zeker nog leuke dingen aan in de nabije toekomst. Inclusief een derde single maar dit blijft voorlopig nog even geheim.
Ook na de release van het album zal men niet met lege handen komen te staan. Er staan nog genoeg leuke momenten in de planning.

Eén van de stretch-goals is een Nederlandstalige versie van één van de nieuwe nummers. Hebben jullie al een nummer in gedachten en is het makkelijk om er een Nederlandstalige versie van te maken?

Zora: Ik ben al mijn teksten langs gegaan en heb gekeken of ik er iets mee kon met het vertalen naar het Nederlands. Van de tien nummers is er eigenlijk maar één nummer geweest waarbij ik verder kwam, dus daar is dan ook de keuze op gevallen. Het is niet simpelweg het vertalen van de tekst. Het moet ook nog goed klinken. Je moet rekening houden met rijmen en het moet nog goed op de bestaande melodie gezongen kunnen worden. Het was best pittig, maar ik denk dat het gelukt is! 

Het album komt uit over een kleine maand. Zijn jullie er klaar voor?

Jaaaaaaaaaaaa, wij zijn er klaar voor! Wel ongelofelijk spannend, maar we kunnen echt niet wachten. Zijn jullie er klaar voor?

Metalboys: Jazeker! We kijken enthousiast uit naar de release. De releases van ‘The Séance’, ‘Deadly Diminuendo’ en ‘Selkie’ hebben ons ontzettend nieuwsgierig gemaakt.

Bij Metalboys hebben we een item dat ‘de tafel’ heet. Een tafel gevuld met albums van verschillende artiesten waar de volgers op kunnen reageren. Welke albums inspireren jullie als artiest of band en zouden jullie op de tafel leggen?

Zora: Albums die mij persoonlijk hebben geïnspireerd en waar ik veel naar heb geluisterd de afgelopen tijd zijn ‘Anna von Hauswolff – Singing from the Grave’ en uiteraard het nieuwe album van Epica – Omega.

Uit het archief: Blackbriar @ Bevrijdingsfestival Drenthe 2019

Tot slot

Bedankt voor jullie tijd en het beantwoorden van de vragen. Ik ben ontzettend benieuwd naar het nieuwe album! De releases van ‘The Séance’, ‘Deadly Diminuendo’ en ‘Selkie’ maken het al veelbelovend. Hopelijk gaan we nu betere tijden tegemoet in deze coronacrisis en kunnen we het nieuwe album straks live horen bij een optreden van jullie. Ik wens jullie het beste toe en uiteraard heel veel plezier bij de release van het nieuwe album!

Videoclip ‘Selkie’:

Bestel muziek en merchandise van Blackbrair: https://store.blackbriarmusic.com/

Volg Blackbriar op:

Facebook: www.facebook.com/blackbriarmusic

Instagram: www.instagram.com/blackbriarmusic

Website: www.blackbriarmusic.com

Youtube: https://www.youtube.com/user/blackbriarmusic

Twitter: https://twitter.com/blackbriarmusic

Spotify: https://open.spotify.com/artist/6PXQUX3BYTSVj7LcvviOmI

Patreon: http://patreon.com/zoracock

Videoclip: Walking Over My Grave

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *