Mono Inc. ’s The Book of Fire Tour 2022 @ Metropool Enschede

De show van The Book of Fire Tour mocht dan toch eindelijk doorgaan! Mono Inc. was neergestreken in Enschede! Ik keek hier vanaf het begin al naar uit, maar door de welbekende oorzaak werd het een paar keer uitgesteld.

Mono Inc. Is een goth rock band uit Duitsland en daar heb ik ze al een keer live mogen zien evenals jaren terug in P60. Hoe tof is het dan dat het dit keer dichtbij huis is?
In coronatijd zonden ze via M’era Luna een geweldige livestream uit, waaruit bleek dat de band een show tot in de puntjes weet te verzorgen (link naar deze stream staat onderaan dit verslag). Ik was benieuwd of ze deze avond ook zo zouden uitpakken.

Wachtende fans

Een behoorlijk aantal fans had zich al verzameld bij de ingang, waaronder ook een redelijk aantal fans uit Duitsland.

De kassa was gesloten met het bordje ‘uitverkocht’. Het werd dus volle bak!

Doordat ik al redelijk op tijd in de rij kon gaan staan, had ik het geluk dat ik nog maar net een paar druppels regen op mijn schouder voelde vallen toen ik naar binnen liep. Later werd duidelijk dat een aantal bezoekers de hoosbui moesten trotseren. Een enkeling was doorweekt binnen gekomen. Te merken aan doorweekte shirts en natgeregende haren.

Opvallend was dat we niet de geplande kleine zaal betraden, maar de grote. Ik had vernomen dat dit te maken had met de ruimte die de band nodig had op het podium, aangezien ze ook pyro gebruiken. Dat beloofde wat!

In de zaal was vanaf het podium een kleine catwalk gerealiseerd en het drumstel prijkte vanaf een hoge drumriser. Duidelijk was dat er vandaag geen voorprogramma is. Dus alle aandacht voor Mono Inc.

Het intro startte met gekraai van raven en een ingesproken stem die zich voorstelde als ‘The Raven’. Vlak voor de inzet van het eerste nummer werd Katha Mia in twee spotlights gezet en zetten ze ‘Louder than Hell’ in. Naast drummen, zingt Kathia Mia ook partijen mee. Bij dit nummer is ze direct aan de beurt. Haar partijen geven de nummers vaak een iets luchtiger toontje en zijn een bekend onderdeel van de Mono Inc. sound.  

Katha Mia

Martin, de zanger, kwam op in een lange jas in gothicstijl. Het werd al snel duidelijk dat het publiek niet op het dooie gemak het concert kon bekijken, maar flink mee moesten klappen en soms mee zingen.

Martin zocht namelijk veel interactie met het publiek en spoorde ze graag aan, ook diegene die nog niet mee deed. ‘Come on Enschede! Louder!’

Het tweede nummer was ‘The Book of Fire’, eveneens van het laatste gelijknamige album.

Helaas mocht ik deze avond alleen de eerste drie nummers fotograferen. In mijn verslag kon ik dus helaas geen beeldmateriaal opnemen van speciale momenten en is ook niet te zien dat de zanger regelmatig van outfit wisselt en bij een aantal nummers ook de gitaar erbij pakt.

De set bestond niet alleen uit nummers van het laatste album, maar was gevarieerd. Klassiekers zoals ‘Gothic Queen’ en ‘Get Some Sleep’ ontbraken zeker niet.

‘It’s fun to play for you, that’s for sure!’

~Martin Engler

Voor het volgende nummer vroeg de zanger of er mensen zijn die een beetje Duits kunnen verstaan. Dit nummer staat de gehele tour op de setlist en één nummer in het Duits moet in Nederland ook wel kunnen. Het betrof ‘Am Klaren Tagen’. Hij had dit nummer ooit geschreven voor zijn opa, toen hij naar het verzorgingstehuis ging en hij van dichtbij mee maakte hoe het leven eindigde. Hij droeg het vanavond ook aan hem op: ‘RIP’.

Val Perun had inmiddels zijn basgitaar ingewisseld voor de piano. Met dit nummer kwam er een rustig stuk in de set. Maar het was zeker niet saaier en werd prachtig uitgevoerd.

Voor de oplettende luisteraar had Martin een plaatsnaam in het nummer ingewisseld voor ‘Enschede’.

Katha Mia had haar plek achter het drumstel inmiddels ingeruild voor een plek voor op het podium, samen met Martin. Ze verscheen in een prachtige, zwartwitgekleurde, wijde jurk.

Katha Mina

Katha Mia kreeg tijdens de set nog ruimte om the shinen met haar drumstel, waarbij het drumstel van binnenuit wordt verlicht. Ze betrekt het publiek bij het ritme.

Ondersteund door behoorlijk wat extra vlammen werd ‘After the War’ het laatste nummer van deze set. Ook hier kreeg het publiek nog een extra rol door ‘We sing; no more war’, wat origineel niet in het nummer zit mee te zingen.

De band liet het publiek wel even op zich wachten alvorens ze terug kwamen voor een toegift. Bij de toegift kwamen bekende nummers terug zoals ‘Welcome to Hell’ en ‘Voices of Doom’. Tijdens Voices of Doom liep de zanger de zaal door. Wat enthousiast werd ontvangen door de fans.

Nadat het nummer eindigde, was de zanger juist nog niet helemaal klaar. Hij liet een stilte vallen en begon te tikken op zijn microfoon, waardoor het publiek mee klapte op het ritme. De zanger zong een stuk van het refrein dat werd overgenomen door het publiek en nam de zanger een dirigent-houding aan. De zanger dirigeerde bij het woord ‘sing’ dat de toon vastgehouden moest worden. Een deel van het publiek deed dit, maar dit was nog niet goed genoeg voor de zanger. Een paar mensen deden het volgens hem geweldig, maar de rest van het publiek…
Martin: ‘I came ALL the way from the… bus… to the stage to hear you sing and you are not singing!’. Dus, je raad het al. Dit moest opnieuw en we moesten beloven beter ons best te doen ; ‘Jawohl, herr Engler’.

De band sloot de avond af met ‘Children of the Dark’. Ook hier zong het publiek na het nummer het refrein door tot de band afscheid had genomen.

Thank you from the bottom of our hearts. It was an honor to play for you tonight!

Met de stemmen schor en de handen moe geklapt konden we naar huis. Eén ding is duidelijk…
THE RAVEN’S BACK!
(het nummer dat onlangs uitkwam en ervoor staat dat Mono Inc. vol creativiteit en energie terug is na de gedwongen pauze)

Mono Inc.

Mono Inc. zorgde voor een energieke show, met her en der een vleugje humor en waar visueel genoeg te zien is. Denk aan pyro, maar ook het regelmatig wisselen van outfits, met name door de zanger. De band speelt niet alleen de nummers, maar zoekt veel interactie met het publiek en heeft de set hier ook op ingedeeld. Af en toe wijkt het nummer iets af van het origineel, zodat het publiek een extra rol krijgt.  

Hopelijk zien we ze nog een keer terug in Metropool!

Martin Engler

Setlist:

 • Louder Than Hell
 • The Book of Fire
 • Funeral Song
 • Symphony of Pain
 • Gothic Queen
 • The Banks of Eden
 • Boatman
 • Arabia
 • Where the Raven Flies
 • An Klaren Tagen
 • Drum Battle
 • Get Some Sleep
 • After the War

  Toegift:
 • Welcome to Hell
 • Voices of Doom (it’s a hit in Germany, I don’t know about the Netherlands) + loopt publiek in
 • Kein Weg Zu Weit
 • Children of the Dark (opnieuw meezingen) + nog een aantal minuten na eindigen nummer door met ‘Children of the Dark’, voor de band

De band:
Mr. Engler – Vocals
Lady Katha Mia – Drums
Dr. Carl Fornia – Gitaar
Mr. Val Perun – basgitaar

Website Mono Inc.
M’era Luna Crypt Edition II:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *